Skip to content

Het gezonde tafelgesprek

Het gezonde (ronde)tafelgesprek is een van de kernonderdelen van de Gezond Acherhoek dag. Moderator Wouke van Scherrenburg, ervaren journaliste en gespreksleider, ontvangt als gasten ziekenhuisbestuurder Otwin van Dijk, hoogleraar Maria Hopman en oud bonscoach Guus Hiddink. De tafelgasten gaan onder leding van Wouke in gesprek over wat essentieel is bij mentale en fysieke gezondheid. Beweging, voeding, sport, werk, recreatie, leefomgeving, cultuur … wat draagt bij aan een in breedste zin gezonde regio. Wat kan je eigen bijdrage daarin zijn. Is het streekgebonden. Is de Achterhoek daarin een voorloper of volger van andere regio’s. Geldt dit voor heel Nederland.

Otwin van Dijk is sinds 1 maart 2024 de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Slingeland Ziekenhuis. Toen de functie vacant werd, was dit voor de op dat moment nog burgemeester van Oude IJsselstreek een unieke kans om te solliciteren. Mede vanuit een persoonlijke drijfveer.

Otwin van Dijk houdt zich namelijk al heel lang bezig met gezondheidszorg. Als ervaringsdeskundige, Otwin is rolstoelgebruiker nadat op 18-jarige leeftijd bij een ongeluk een dwarslaesie opliep. Als voormalig PvdA wethouder en als tweede kamer politicus, met respectievelijk zorg en volksgezondheid in zijn portefeuille. Tevens is hij voorzitter van de Patiëntenfederatie Nederland.

De aimabele bestuurder koestert daarnaast nog steeds de idealen van de SDAP (voorloper PvdA), vertaald naar deze tijd. De mens centraal, aandacht voor geestelijk en fysiek welbevinden en een maatschappij waar iedereen fatsoenlijk kan leven en waar niemand wordt uitgesloten.

Als hoogleraar Integratieve Fysiologie aan het Radboudumc in Nijmegen heeft professor doctor Maria Hopman een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Haar wetenschappelijk onderzoek richt zich op de cruciale verbanden tussen beweging, voeding, ziekte en gezondheid.

Waarom leidt bewegingsarmoede tot ziekten? Hoe kunnen beweging en voeding bijdragen aan fitheid, vitaliteit en gezond oud worden? Dit zijn de vragen waar professor Hopman zich dagelijks mee bezighoudt. Haar bevindingen zijn van onschatbare waarde voor het bevorderen van een gezonde levensstijl en duurzaam welzijn.

Op het aanstaande rondetafelgesprek over gezondheid, vitaliteit en duurzaamheid zal professor Hopman haar expertise delen en inspirerende inzichten bieden. Laten we samen leren van haar kennis en streven naar een gezondere toekomst voor ons allen.

Guus Hiddink is een icoon in de wereld van sport. Als voormalig bondscoach van Nederland, Rusland, Zuid-Korea en Australië heeft hij voetbalteams naar glorieuze overwinningen geleid. Zijn derde plek op het wereldkampioenschap van 2002 met Zuid-Korea heeft hem in die natie een heldenstatus opgeleverd.

Maar Guus Hiddink is meer dan alleen een succesvolle coach. Hij is een Achterhoeker in hart en nieren, geworteld in de prachtige streek waar traditie en vooruitgang hand in hand gaan. Zijn banden met De Graafschap, de trotse voetbalclub van de Achterhoek, zijn diep verankerd. Als voormalig aanvoerder en spelbepaler heeft hij zijn stempel gedrukt op de club. Zijn betrokkenheid bij de jeugdopleiding getuigt van zijn liefde voor deze regio.

Op het aanstaande rondetafelgesprek over gezondheid, vitaliteit en innovatie in de Achterhoek zal Guus Hiddink zijn inzichten delen en ons inspireren om verder te denken dan de gebaande paden. Guus is altijd goed voor een aantal prikkellende uitspraken die de toehoorders aan het denken zetten.

Back To Top